top of page

המשפחה בימי הקורונה

ככל שחולף הזמן, אנחנו פוגשים עוד ועוד השלכות של מגיפת הקורונה.
בדברים הבאים ארצה להתייחס לזירה המשפחתית.
בשונה מקשיים אופייניים אחרים שחווים ילדינו ,  במשבר הנוכחי, אנחנו וילדינו נמצאים באותה סירה, השטה כעת על פני מיים סוערים.  גם אצלנו השגרה התערערה,  גם אנחנו כמותם חווים חרדה, גם אם מסיבות שונות לפעמים. כמו אצל ילדינו גם אנחנו איבדנו עוגנים משמעותיים- מפגשים עם חברים, עיסוק בתחביבים ובפעילות פנאי ועוד.
אולם, שלא כמו ילדינו, בוודאי הצעירים בינהם, יש לנו נסיון חיים ופרספקטיבה רחבה יותר. כולנו נתקלנו באתגרים ובמשברים וכבר חקוקה אצלנו הידיעה שבחלוף הזמן, גם דברים שנדמים נצחיים, לרוב, חולפים.
אני מציע ליצור במשפחה מרחב לשיח על המתרחש. עדיף ככל הניתן בסטינג קבוע, למשל  בארוחת הערב. הייתי פותח בשיתוף בראיה שלי את המצב, תוך הדגשת ההיבטים הרגשיים, מה שיהווה מודל עבור שאר בני המשפחה הוזמנה לשיתוף מצידם. ניתן לשתף אותם בחוויות מתקופות אחרות, מלחמת המפרץ, תקופת הפיגועים הקשה בתחילת שנות ה 2000 וכד. 
 הרבה דברים בחיים אינם בשליטתנו.  יכולתנו לעבור אותם כחוויה נסבלת, ואולי גם מגדלת, תלויה במידה רבה בתיווך שלנו ההורים את המציאות וביצירת מרחב לשיח שעוזר בעיבוד החוויות ובעיכולן.
חשוב גם לנסות ליצור מסגרת כלשהי, לחלק מטלות בהתאמה לגיל, לתת תחושה של שותפות. כאשר ילד, כמו כל אדם, ממלא תפקיד פעיל, תחושת השליטה שלו עולה.
המציאות החדשה עלולה לייצר מתחים זוגיים. הלחץ הכלכלי מתחיל לעלות. החרדה ואי הוודאות מקטינים את כושר ההכלה שלנו ואת יכולתנו להיות אמפתיים אחד כלפי השני. נסו למצוא זמן זוגי לחשיבה על המתרחש. כמו דירקטוריון של חברה, יש ערך רב לחשיבה ממרחק מסויים, מחוץ לעין הסערה. אפשר לעשות זאת על ידי יציאה להליכה קצרה יחד, או הגדרת זמן זוגי לאחר הליכת הילדים לישון . נסו גם לחלק בינכם את המאמץ, לאפשר אחד לשני הפוגה ולהתפנות למילוי מצברים.
זכרו, אין דרך הרמונית ואלגנטית לצלוח את הימים האלה. יכולות להיות משפחות אצלן השתנו חלוקות התפקידים בהתאם לתחומי התעסוקה וזה יוצר עומס מסוג שונה על כל אחד מבני הזוג.  השיתוף עשוי לאפשר לראות את מצוקת האחר,  לגלות אמפתיה ולחשוב את המשפחה כמערכת ולא כפרטים נפרדים.  כל בני המשפחה,  מקטן עד גדול חשים במתח הקיים, מגיבים ופורקים אותו, כל אחד בדרכו, בהתאם לאישיותו ולגילו.
היו סלחניים כלפי עצמכם וכלפי שאר בני הבית.
מזכיר שוב שבכל עניין אנחנו פה, נשמח לחשוב ביחד, לתמוך ולהוות אוזן קשבת.
ברק גל מפקד מכון הקבע
052-844-6368
דריה שלו - רת״ח קליני
052-9277224

bottom of page