איש/ת הקבע בצל הקורונה
מגיפת הקורונה מציבה בפנינו, כמפקדים וכאנשי משפחה, אתגרים מורכבים. מדובר במצב חדש ולא מוכר, המשתנה כמעט משעה לשעה וככזה, הוא מתאפיין באי וודאות רבה שבתורה מעוררת חרדה ודחק. אנחנו, אנשי הקבע במודיעין, המתמודדים עם חוסר וודאות ולחץ לאורך זמן כחלק מעבודתנו בשגרה, נדרשים כעת להתמודדות בעלת מאפיינים דומים גם במישור האישי/משפחתי.
חשוב לזכור ולהזכיר לפקודים ולבני משפחה שרובנו המוחלט לא נמצאים בקבוצת סיכון להיפגע מהמחלה. גם במובן הכלכלי, מצבנו יציב יחסית.
חשוב לשים לב לילדים, פקודים, בני/בנות זוג הנושאים אלינו עיניים. להיות אוזן קשבת עבורם. להתעניין. תגובתנו למצב תקבע במידה רבה את האופן בו יחוו אותו בעצמם. יש למנן את הצפייה בטלוויזיה. עודף של חשיפה לתקשורת עלול להחמיר את התחושות ביחס למתרחש. להציע פעילויות הפגתיות במידת האפשר- מידה של אסקפיזם רצויה על מנת להיטען ולחדש כוחות.
המדיה מלאה כעת באינפורמציה ובדיסאינפורמציה. המלצתנו היא להישען ככל הניתן על מקורות מוסמכים ולפעול במידת הצורך רק לאחר קבלת מידע רשמי.
האתגרים עבור הפרט
אז למה לא כל יום שבת?
בתקופה הקרובה מרבית החיילים ישרתו במתכונת של 50% משרה ויגיעו לבסיס לסירוגין. שגרה שכזו יכולה להביא למספר אתגרים אישיים ופיקודיים. הראשון הוא הקושי המבצעי שכן העבודה מעתה תהיה קטועה ולא רציפה. תוכניות יתעכבו באופן אשר ישפיע על כלל הצבא. אך גם בפן המנטלי ישנם לא מעט אתגרים. כיצד לייצר רציפות מבצעית ומתח מבצעי בעוד שבכל יום שני אנשינו נמצאים בביתם במתכונת שבת. בנוסף עולה שאלה מה יעשו כולם בימים הללו? מהן ההשפעות המנטליות שיש לאנשים בחוסר מעש בתקופה כל ארוכה בה מרבית פעילויות הפנאי מושבתות?
לגבי שני האתגרים ניתן לתת פיתרון הוליסטי המטשטש את הגבולות בין הבית והצבא. נסו למצוא משימות שחיילים יכולים לבצע בזמן בבית. בין אם משימות למידה או חינוך. צרו פלטפורמות להמשך הרציפות החברתית גם בזמן השהייה בבית. כאשר חיילכם חוזרים מיום בבית. יש להתייחס לכך כמו אל חזרה מסופש. השהות בבית יכולה לייצר מתחים וקשיים ויש לתת מקום לאוורור כלל התחושות. תתפלאו לגלות כי השהות הממושכת בבית לא מיטיבה לחלק גדול מהמשרתים.
לגבי חיילים אשר נמצאים לתקופות ארוכות יותר בבסיס ובבית נדרשת היערכות מפקדים דומה. לגבי השוהים בבסיס נדרשת היערכות לוגיסטית ותפקודית (כמו מעבר למשמרות). לגבי השוהים בבית: שהות ארוכה בבית אינה פשוטה למרבית החיילים. השינוי בסדרי החיים מביא עימו לא אחת מתחים, עימותים, שעמום וחיפוש אחר גרייה. בתור מפקדים אתם מכירים את האתגר של פיקוד מרחוק על חייל אחד או שניים, כך שברור שהתאגר הינו עצום כאשר מדובר על מחצית יחידה ואף יותר. נסו ליצור מבנה מבוזר אשר יקל עליכם את השליטה וישאיר את החיילים שבבית דרוכים ונכונים לקראת החזרה לבסיס.
בתקופה זו תצורת הפיקוד משתנה, אנו רואים יותר ויותר חיילים שנשלחים לשהות בבית כיוון שאינם חלק מההתרעה ומהמשימות הקריטיות של אמ"ן בעת הזאת. יש לזכור שגם כלפי אלו ישנה החובה לממש אחריות , לשוחח עימם להמשיך לחבר לעשייה היחידתית. עבור חלק מהחיילים ההתרחקות מאוד מקשה והעדר התעסוקה והשגרה יוצר תחושת ריחוק וחוסר שייכות.
עמימות וחרדה
לא רק הדבקות בנגיף מייצרת חרדה ואי ודאות. בקרב משפחות רבות של חיילים הנושא הכלכלי עומד בראש סדר הגורמים המייצרים תחושת חוסר ביטחון. הורים רבים יצאו או ייצאו לחל"ת, הבטחון התעסוקתי והכלכלי של רבים נמצא כעת בסימן שאלה. ככל שהזמן יחלוף כל עוד ועוד משפחות יכנסו למעגל זה. חשוב שגם בזמנים מורכבים אלו לא נזניח היבטים סוציאלים ועלינו לגלות רגישות לחיילים אלו אשר נפחם ילך ויגדל.
השירות הצבאי, על כל מורכבותו, הינו סלע יציב המשרה ביטחון בחייהם של החיילים. תפקיד המפקד בזמנים אלו חשוב אף יותר תפקודם ונפשם של החיילים. הם מביטים בו ובוחנים כיצד הוא מתנהל בתוך השינויים, על מה בוחר לשים דגש ועל מה מוותר. כיצד המפקד מתייחס למצוקותיהם של החיילים האחרים ביחידה. מתוך התנהגות זו החיילים גוזרים את האפשרות שלהם להיעזר במפקד ולשתף אותו במצוקתם. תקופה זו הינה הזדמנות לחיזוק המעמד הפיקודי וביסוס תכולות נוספות לתפקיד הפיקודי אשר לא מזדמנות בשגרה.
ורגע לפני סיום, אליך המפקד
התקופה הקרובה הינה מאתגרת. מחד האתגר הפיקודי, הצורך לתפקד תחת המציאות החדשה, תוך שמירה על גמישות ויצירתיות. מאידך האתגר בבית, העדר המסגרות לילדים, הדרישה לבני/ות הזוג, המציאות הכלכלית החדשה.
עליך לשמור על עצמך, לסמן גבולות ולהצליח להגמישם, להכיר בדינאמיות של התקופה שתצריך לעשות הערכת משאבים ולשמור על מרחב לחשוב.
אנחנו במכון הקבע כאן ונשמח לעמוד לשירותכם לצורך תמיכה והתייעצות בכל עת שמתעורר צורך.
ברק גל - מפקד מכון הקבע
0528446368
דריה שלו- רת״ח קליני אמ״ן
0529277224